Culoare și mândrie. Cum a decurs Marșul Diversității din Capitală. Galerie foto

Publicat: 08/06/2013, 22:43
Actualizat: 28/07/2014, 20:40

Marșul Diversității, la care au participat peste 200 de persoane, tineri, dar și oameni trecuți de prima tinerețe, s-a desfășurat într-o atmosferă de sărbătoare, în ciuda ploii care a bătut în reprize pe parcursul manifestării, sâmbătă seară, în Capitală.

De la ora 17.00, au început să se strângă la Arcul de Triumf, în zona special amenajată păzită de jandarmi, tineri și tinere, persoane mai în vârstă, un cuplu de lesbiene din care una în cărucior, travestiți, cupluri heteorsexuale cu copii și reprezentanți ai ambasadelor Olandei, Finlandei, Marii Britanii și SUA.

BACALAUREAT 2013. Totul despre BAC 2013 – calendarul examenelor, subiectele, baremele și REZULTATE BACALAUREAT 2013

Mulți au venit accesorizați cu peruci și eșarfe din pene multicolore, în timp ce grupurile de la ambasadele Marii Britanii și SUA erau în tricouri roșii respectiv albastre, pe care aveau imprimate mesaje pro diversitate.

FOTO: Daniel Mihăilescu/Mediafax

Totodată, organizatorii au distribuit stegulețe și au desfășurat un steag curcubeu lung, pe care participanții la marș l-au purtat pe deasupra coloanei pe care o formau.

Coloana a fost condusă de o mașină de teren cu platformă pe care a mixat un DJ și a dansat un animator care purta o mască aurie și avea prinse pe spate multe baloane alungite de diferite culori.

Participanții au mers în pași de dans și au arborat pancarte cu mesaje precum: „Ura nu e normală”, „Nu homofobiei”, „Vrem drepturi egale” și „Etichetele sunt pentru haine, nu sunt pentru oameni”.

Marșul s-a desfășurat fără incidente, pe Șoseaua Kisselef, traficul fiind restricționat pe două benzi, până aproape de Piața Victoriei, manifestanții oprindu-se la intrarea în Parcul Kiseleff, unde cântăreața Mbela Nzuzi cu trupa Gloria a animat în continuare atmosfera.

Înaintea marșului a avut loc o conferință în care Remus Cernea i-a prezentat pe europarlamentarii Ulrike Lunacek, din Austria, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, care a făcut public faptul că este lesbiană, și Michael Cashman, care a venit la București cu soțul său. Acesta a ținut o cuvântare la finalul marșului, când au vorbit și ambasadorii Finlandei și Olandei, și a spus că are cu partenerul său o relație de 30 de ani și o căsnicie de șase ani.

Primul Marș al Diversității în România a avut loc în 2005 și, începând de atunci, a devenit evenimentul emblematic al GayFest – manifestare organizată din 2004 de Asociația Accept, constând într-o săptămână de evenimente culturale și de informare adresate publicului larg.

FOTO: Daniel Mihăilescu/Mediafax

Tot sâmbătă, la București, s-a desfășurat și Marșul pentru Normalitate organizat de Noua Dreaptă, o replică la Marșul Diversității, care anul acesta a avut și un caracter politic, organizatorii făcând referire la discuțiile privind definirea familiei în viitoarea Constituție a României.

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat, miercuri, un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între „un bărbat și o femeie”, sintagmă care înlocuiește cuvântul „soți”, prezent în textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituție, care are conținutul „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor” devine: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Amendamentul a fost inițiat de deputații Florica Cherecheș, Grigore Crăciunescu și Mircea Dolha și a fost adoptat cu 15 voturi „pentru” și 3 abțineri. Deputații PNL Petre Roman, George Scutaru și Alina Gorghiu sunt cei care s-au abținut.

Un amendament în acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire și de către Biserica Ortodoxă Română.

FOTO: Daniel Mihăilescu/Mediafax

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, miercuri, că România va fi pusă pe lista țărilor homofobe dacă amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constituției care definește căsătoria ca relație dintre un bărbat și femeie va fi validat de plen și de referendum.

Liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu nu au ajuns la un acord, joi, în privința definirii căsătoriei ca relație între un bărbat și o femeie în noua Constituție, cei doi având poziții fundamental diferite pe care și le mențin, votul asupra amendametului deja adoptat urmând a fi reluat.

Ponta a spus că nu vede de ce actuala prevedere din Constituție, care definește căsătoria ca relație între „soți”, ar trebui schimbată, în timp ce Antonescu a subliniat că își menține părerea inițială, privind definirea casătoriei ca relație între un bărbat și o femeie.

Antonescu a spus că, dacă se va solicita în Comisia de revizuire o reluare a votului, atunci va supune din nou la vot amendamentul, comisia urmând să decidă.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis președinților camerelor o serie de amendamente pentru revizuirea Constituției, propunând ca întemeierea familiei să se facă pe căsătoria liber consimțită dintre „un bărbat și o femeie” și ca rolul și importanța BOR și a celorlalte culte în istoria României să fie recunoscut.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Cum arată apartamentul lui Ion Țiriac, cât 10 terenuri de tenis, cu un pat de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Mâna Maicii Domnului, o plantă-minune. Suferințele de care te scapă
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în vârstă...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Jennifer Lopez, una dintre cele mai bine plătite cântărețe. „Oglindești ceea ce lumea îți oglindește...
×